Selge bolig uten megler

Mange kvier seg ved tanken på å selge boligen sin uten megler. Men det trenger slett ikke være en risikosport. Etter at reglene ble endret slik at privatpersoner nå kan selge boligen sin selv, ble mange skeptiske. Hva kreves av meg, og hva må jeg kunne før jeg setter i gang? Sannheten er at det kreves litt av deg som selger for å gjøre det riktig. Men det er slett ikke umulig å gjøre en meget god jobb, og samtidig spare penger på å droppe en eiendomsmegler.

I en undersøkelse gjort av Forbrukerombudet kommer det fram at et stort flertall av de som har solgt boligen sin uten megler, er veldig fornøyde med resultatene. Motivasjonen er ofte at man ønsker å spare penger, og gjør man jobben selv er det mange tusenlapper som kan mate sparekontoen.

Dette må du huske på

Noe av de viktigste å ha i bakhodet før du legger ut boligen din for salg, er å ha klart for deg hva som kreves av deg som selger. Etter loven plikter man å legge fram alle opplysninger om eiendommen, og det kan være mye å sette seg inn i. Disse opplysningene kan for eksempel være forpliktelser, avgifter og heftelser i eiendommen eller boligen, eller annen informasjon om sameiet eller borettslaget. Det kreves også at man legger fram uavhengige tilstandsrapporter av blant annet våtrom, så der kan det være lurt å ta kontakt med en uavhengig takstmann på forhånd.

Mange velger å bruke en takstmann til å verdsette eiendommen og gå gjennom den, da det skaper en tillit til at boligen er i den stand som blir sagt i salgsoppgaven og annonsen. Det aller viktigste er å huske på plikten til å opplyse, slik at selgeren og kjøperen ikke havner i en konflikt i etterkant av salget. Før det inngås en bindende avtale må alt dette være på plass, slik at forutsetningene for kjøpet er klart for kjøperen. Disse tingene kan ofte være vanskelig å få kontroll på uten megler, men om du bor i et sameie eller borettslag kan ofte styret være behjelpelig med innhentingen av slike opplysninger. Et annet triks kan være å hente opp salgsoppgaven fra da du eventuelt kjøpte eiendommen, om det er tilfellet.

Skaff en mellommann

Den siste tiden har det blitt satt krav til skriftlige budrunder hvis man bruker megler, og det er ikke uten grunn. Ved å sørge for at alle bud på eiendommen er gjort skriftlig, unngår man misforståelser i forhold til både pris og ønsker, da bud er en bindene avtale. Når selgeren godtar kjøperens bud skal en skriftlig kontrakt inngås. I denne delen av prosessen, og med budrunden, velger mange å koble på en advokat eller en eiendomsmegler. Det er fordi både kjøper og selger da automatisk blir beskyttet av eiendomsmeglerloven, og ikke avhendingsloven. Det gir i korte trekk en bedre forutsetning om konflikter skulle oppstå i etterkant av kjøpet. Om man likevel ønsker å gjøre hele prosessen selv, kan det være greit å forhøre seg med noen som har gjort dette tidligere.

Selv om man vil eie hele prosessen selv, må man som oftest på et tidspunkt innhente noe hjelp fra advokat eller eiendomsmegler. Ofte krever banken at oppgjøret ved et kjøp gjøres gjennom megler eller advokat, spesielt om det dreier seg om penger fra et boliglån. Det er for å sikre at kjøperen ikke har betalt før vedkommende har hjemmel i boligen. Man burde også ha en mellommann når det kommer til overtakelse, da selgere heller ikke bør gi bort nøklene før kjøpesummen har blitt betalt. Det fine her er at summen for en mellommann til denne siste delen av salgsprosessen, ofte ikke er så veldig høy. Dermed kan man likevel spare veldig mye penger.